RECEPTY NA SLADKÉ POKUŠENIAJedlo je oddávna vo všetkých kultúrach niečím, čo ľudí spája a čo nám umožňuje ukázať iným, že nám na nich záleží, a počas vianočných sviatkov to platí dvojnásobne. Ak chcete tieto Vianoce vašim blízkym pripraviť niečo špeciálne, ste tu správne! Inšpirujte sa našimi overenými receptami na vianočné maškrty. 😋 Určite sa vám vydaria! |
CINNAMON ROLLSRecept je od našej výnimočnej prekladateľky Daniely, ktorá žije dlhé roky v Amerike: Škoricové slimáky (cinnamon rolls) sa v mnohých amerických rodinách podávajú 25. decembra ako nevšedné raňajky dotvárajúce výnimočný vianočný čas. Deti sa vo vianočné ráno budia na vôňu škorice a utekajú k vianočnému stromčeku rozbaliť si nádielku od Santa Clausa a potom si celá rodina sadá spoločne k raňajkám. Mäkučké slimáky z kysnutého cesta plné masla, hrozienok, orechov a karamelizovaného cukru poliate kávovou polevou síce nie sú obrazom zdravej výživy, ale určite stojí za to ich ochutnať! 😊 Cesto (na 6 – 8 ks): 450 g hladkej múky, štipka soli, 70 g cukru + 1 lyžička extra na kvások, vrecúško sušeného droždia, 250 ml vlažného mlieka, 75 g zmäknutého masla, 1 vajce Na potretie: 1 žĺtko, 1 lyžica vody Plnka: 75 g zmäknutého masla, ¾ šálky sekaných orechov, ¾ šálky hrozienok, 150 g jemného kryštálového cukru rozmiešaného s 1 lyžicou škorice, 0,5 dl vody a 0,5 dl rumu/rumovej príchute na namočenie hrozienok Poleva: 1 lyžica javorového sirupu, 2 lyžice horúcej čiernej kávy, množstvo práškového cukru na vymiešanie hustejšej hladkej polevy Postup: 1. Pripravíme si kvások: Sušené droždie rozmiešame vo vlažnom mlieku s lyžičkou cukru a necháme 10 min. vykysnúť. 2. Medzičasom si do mixéra nachystáme zvyšné ingrediencie na cesto. Prilejeme vykysnutý kvások a hákmi vypracujeme hladké a pružné cesto ( Ak je cesto príliš suché, prilejeme trochu mlieka, ak je riedke, prisypeme múku.) Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste zhruba hodinu, kým zdvojnásobí objem. 3. Do zmesi vody a rumu namočíme hrozienka. 4. Keď cesto vykysne, preložíme ho na pomúčenú dosku a rozvaľkáme ho na obdĺžnik hrubý cca 0,5 cm. Potrieme zmäknutým maslom, posypeme škoricovým cukrom, scedenými hrozienkami a orechmi. 5. Cesto zvinieme do rolády a nakrájame na slimáky hrubé asi 3 cm. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme a necháme podkysnúť 15 – 20 min., kým sa nám vyhrieva trúba. 6. Slimáky potrieme žĺtkom rozmiešaným s trochou vody a pečieme pri teplote 190 stupňov zhruba 15 – 18 min. do zlata. 7. Necháme trochu vychladnúť a malou lyžičkou polievame kávovou polevou. Tip: Slimáky sa dobre mrazia – ak ich chceme zamraziť, polevu nedávame a pripravíme si ju čerstvú pred podávaním. |
TRADIČNÉ MAĎARSKÉ BEJGLITradičný recept je na 6 ks bejgli. 🙂 Cesto (6 závinov): 900 g hladkej múky, 250 g masla, 125 g bravčovej masti, 100 g cukru, 25 g droždia (alebo 1 sáčok sušeného droždia), 2 žĺtky, 10 g soli, 1 dl smotany na šľahanie, 2,5 dl studenej vody, 1 vajce na potretie Maková plnka a orechová plnka (na 3 + 3 ks): 350 g mletého maku + 350 g mletých orechov, 500 g kryštálového cukru, 150 g strúhanky, 0,5 l vody, hrozienka, mletá škorica, strúhaná citrónová kôra, štipka mletých klinčekov Plnka: Začíname prípravou plnky. Vodu s cukrom prevaríme a zmiešame so strúhankou, hrozienkami, citrónovou kôrou a koreninami. Rozdelíme na polovicu – jednu polovicu zmiešame s makom a druhú s orechmi. Dobre premiešame a necháme vychladnúť. Cesto: Droždie rozmrvíme do múky, pridáme cukor a soľ a dobre premiešame. Pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké cesto. Necháme odpočinúť približne 15 – 20 minút. Cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí. Každú časť vyvaľkáme (nie je potrebné pomúčiť ani dosku ani cesto) a natrieme plnkou. Kratšie kraje zohneme, aby nám plnka nevytiekla, zrolujeme a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Záviny potrieme žĺtkom a približne o hodinu (po zaschnutí) bielkom. Záviny necháme na plechu cez noc v chladnej miestnosti (nemali by byť v chladničke). Tip: vyskúšajte môžete aj iné vianočné plnky, napríklad čokoládovo-pomarančovú plnku alebo plnkou zo sušených sliviek s vareným vínom. |
ZDRAVÉ LINECKÉ KOLÁČIKYSuroviny: 300 g hladkej špaldovej múky, 200 g masla, 100 g trstinového cukru, 2 žĺtky, kôra z citróna, štipka soli, džem Postup: Maslo vyberieme vopred z chladničky, aby zmäklo. Zmiešame sypké suroviny: múku, cukor a soľ. Pridáme zmäknuté maslo, žĺtky a nastrúhanú kôru z citróna. Vypracujeme hladké nelepivé cesto. Cesto necháme odležať v chladničke minimálne 1 hodinu. Po vybratí z chladničky ešte raz premiesime a vyvaľkáme na hrúbku 2 – 3 mm. Tvary vykrojíme najlepšie v párnom počte (ak sa vám to nepodarí, zjedia sa aj tak 😋). Polovici koláčikov vykrojíme v strede malý otvor (z neho na nás bude žmurkať džem). Koláčiky pečieme na suchom plechu na 175 °C približne 12 minút. Vychladnuté koláčiky spojíme džemom. Tip: Na cesto môžete použiť aj inú múku, napr. pohánkovú. Pri zdobení zapojte kreativitu, koláčiky môžete namočiť do čokolády, ozdobiť cukrovou polevou, posypať kokosom či drobnými cukríkmi. |