RECEPTY, ČO ZAHREJÚ TELO I DUŠU


Na dlhé zimné večery sú ideálne horúce nápoje. Okrem chutného čaju sa núkajú aj iné špecialitky, ktoré nie len zahrejú, ale aj rozveselia. 🙂

Naše vendorky Eva a Sima si pre vás pripravili ich tradičné rodinné recepty. Stačí spojiť niekoľko základných ingrediencií a plnými dúškami si vychutnať nápoje, ktoré okrem skvelej chuti prevoňajú vašu domácnosť Vianocami. Na zdravie!

POCTIVÝ NEPANČOVANÝ PUNČ


Na 1,5 l budeme potrebovať:

    • ¾ l čierneho čaju
    • ¼ l bieleho vína
    • ¼ l (r)umu
    • 2 citróny a 2 pomaranče
    • ¼ kg práškového cukru
    • podľa chuti môžeme pridať pár kociek cukru (podľa originálneho receptu ich vopred namočíme do pomarančovej šťavy)

Uvaríme čaj, víno takisto zohrejeme, avšak nemalo by vrieť. Z citrusov vytlačíme šťavu, ktorú následne scedíme. Všetky suroviny spolu dáme do väčšieho hrnca a prehrejeme, aby sa chute spojili. Podávame horúce. Môžeme pridať aj kúsky ovocia.

Punč má výraznú chuť a stačí si vychutnať jednu šálku. 🙂

Tip: Ak chcete naozaj poctivý punč, určite nenahrádzajte šťavu z pomarančov pomarančovým džúsom.

VOŇAVÉ VARENÉ VÍNO


    • 1 liter červeného vína
    • 1 dl vody
    • cukor/med podľa chuti
    • 4 ks celej škorice
    • 10 ks klinčekov
    • 2 ks (hviezdičky) badiánu
    • kôru z citróna

Všetky suroviny okrem vína v jednom hrnci necháme zovrieť a chvíľu povaríme, aby sa uvoľnili chute a vône (hrniec môžete aj prikryť pokrievkou).

Stíšime plameň, prilejeme víno a pomaly zohrievame. Pozor, víno by sa nemalo, iba zohrievať. (Pri teplote nad 70 °C vín stráca na pôvodnej chuti a začína sa odparovať alkohol.)

Tip: pre ešte vianočnejšiu chuť môžete pridať aj ďalšie koreniny a suroviny ako zázvor, muškátový orech, aníz, šťava/kôra z pomaranča, sušené hrozienka

JEDNODUCHÝ KARAMELOVÝ LIKÉR


    • ½ litra (r)umu
    • 250 ml smotany na šľahanie (33 %)
    • 2 konzervy sladeného kondenzovaného mlieka (klasické, nie karamelové!)

Obe konzervy kondenzovaného mlieka varíme vo vode cca 90 minút. Vyberieme z vody a necháme vychladnúť.

Obsah vylejeme a postupne pridávame rum a tekutú šľahačku, celý čas mixujeme mixérom. To je všetko 🙂

Následne prelejeme hotový likér do fľaše a dáme chladiť. Dôležité je, aby bol likér poriadne vychladnutý, je dobré, ak postojí aj niekoľko dní. Pred podávaním odporúčame fľašu pretrepať.

Príprava likéru je až prekvapivo jednoduchá a rýchla. Ak obľubujete sladké likéry, tento recept je práve pre vás. Odteraz si ich už nebudete kupovať v obchode.

ZDRAVÉ HORÚCE JABĹČKO (aj pre deti)


    • 2 stredne veľké jablká (cca 200 g)
    • 1/2 l vody
    • šťava z polovice citróna
    • 1 čajová lyžička škorice
    • ½ čajovej lyžičky muškátového orieška
    • ⅓ čajovej lyžičky zázvoru
    • med podľa chuti

Jablká si umyjeme a aj so šupkou nakrájame na menšie kúsky. Zalejeme vodou, pridáme šťavu z citróna a koreniny. Necháme zovrieť a povaríme cca 3 minútky (kým jablká nezmäknú). Všetko rozmixujeme ponorným mixérom. Podľa chuti osladíme medom.

Tip: môžete použiť aj iné ovocie, napr. hrušku, maliny, brusnice…