RECEPTY, ČO ZAHREJÚ TELO I DUŠUNa dlhé zimné večery sú ideálne horúce nápoje. Okrem chutného čaju sa núkajú aj iné špecialitky, ktoré nie len zahrejú, ale aj rozveselia. 🙂 Naše vendorky Eva a Sima si pre vás pripravili ich tradičné rodinné recepty. Stačí spojiť niekoľko základných ingrediencií a plnými dúškami si vychutnať nápoje, ktoré okrem skvelej chuti prevoňajú vašu domácnosť Vianocami. Na zdravie! |
POCTIVÝ NEPANČOVANÝ PUNČNa 1,5 l budeme potrebovať:
Uvaríme čaj, víno takisto zohrejeme, avšak nemalo by vrieť. Z citrusov vytlačíme šťavu, ktorú následne scedíme. Všetky suroviny spolu dáme do väčšieho hrnca a prehrejeme, aby sa chute spojili. Podávame horúce. Môžeme pridať aj kúsky ovocia. Punč má výraznú chuť a stačí si vychutnať jednu šálku. 🙂 Tip: Ak chcete naozaj poctivý punč, určite nenahrádzajte šťavu z pomarančov pomarančovým džúsom. |
VOŇAVÉ VARENÉ VÍNO
Všetky suroviny okrem vína v jednom hrnci necháme zovrieť a chvíľu povaríme, aby sa uvoľnili chute a vône (hrniec môžete aj prikryť pokrievkou). Stíšime plameň, prilejeme víno a pomaly zohrievame. Pozor, víno by sa nemalo, iba zohrievať. (Pri teplote nad 70 °C vín stráca na pôvodnej chuti a začína sa odparovať alkohol.) Tip: pre ešte vianočnejšiu chuť môžete pridať aj ďalšie koreniny a suroviny ako zázvor, muškátový orech, aníz, šťava/kôra z pomaranča, sušené hrozienka |
JEDNODUCHÝ KARAMELOVÝ LIKÉR
Obe konzervy kondenzovaného mlieka varíme vo vode cca 90 minút. Vyberieme z vody a necháme vychladnúť. Obsah vylejeme a postupne pridávame rum a tekutú šľahačku, celý čas mixujeme mixérom. To je všetko 🙂 Následne prelejeme hotový likér do fľaše a dáme chladiť. Dôležité je, aby bol likér poriadne vychladnutý, je dobré, ak postojí aj niekoľko dní. Pred podávaním odporúčame fľašu pretrepať. Príprava likéru je až prekvapivo jednoduchá a rýchla. Ak obľubujete sladké likéry, tento recept je práve pre vás. Odteraz si ich už nebudete kupovať v obchode. |
ZDRAVÉ HORÚCE JABĹČKO (aj pre deti)
Jablká si umyjeme a aj so šupkou nakrájame na menšie kúsky. Zalejeme vodou, pridáme šťavu z citróna a koreniny. Necháme zovrieť a povaríme cca 3 minútky (kým jablká nezmäknú). Všetko rozmixujeme ponorným mixérom. Podľa chuti osladíme medom. Tip: môžete použiť aj iné ovocie, napr. hrušku, maliny, brusnice… |